Hlavní město Francie je ideálním místem pro úžasně strávený víkend. Paříž má hodně co nabídnout a tak není divu, že se do ní každoročně valí tisíce turistů z různých koutů světa. Za jeden víkend můžete poznat Paříž historickou, romantickou a pulzující. Je ale potřeba si vše naplánovat a neztrácet čas.

Jak do Paříže?

Z Prahy do Paříže je to zhruba 1 100km, takže se sem můžete dostat hned několika způsoby. Pohodlná je cesta autem, autobusem, vlakem a samozřejmě letadlem. Nejrychlejší je letadlo. Díky letenkám hlavně od easyJet můžete zpáteční letenku do Paříže koupit i za cenu nižší než 2 000Kč. Do Paříže samozřejmě létají i jiné společnosti – jako Air France či ČSA. Cena letenky se u těchto společností pohybuje na 3 000Kč. Do Paříže z Prahy pravidelně směřují i autobusové linky Eurolines či Student Agency. Cena jízdenky se pohybuje okolo 3 000Kč a cesta trvá cca 14 hodin. Pokud tedy máte čas na hledání letenek, vyplatí se vám tato volba.

Pohyb po Paříži – rychle ale trochu zmateně

Paříž nabízí bohatou síť MHD. Nejvýznamnější z hromadné dopravy je metro. Pro neznalé turisty ale připomíná spíše zamotanou pavoučí síť, jízda metrem vyžaduje dobrou orientaci. K přepravě po Paříži můžete využít i autobusy. Zajímavou možností je potom možnost vypůjčení si jízdních kol.

Začněte známými lákadly

Pokud vyrážíte do Paříže na víkend, dobře si musíte rozmyslet, co vše chcete vidět. Pravdou je, že pokud se nebudete nikde moc zdržovat, stihnete si největší skvosty Paříže za dva dny prohlédnout. Váš výlet může začít u nejznámější stavby moderní Paříže – u Eiffelovy věže. Vystoupat můžete do pater a užít si nádherný výhled. Počítejte ale s poměrně drahým vstupným a dlouhými frontami. Jestliže chcete ušetřit, jděte do nedaleko vzdáleného obchodního domu Printemps, který má 25 pater a v nejvyšším se nachází restaurace. Odtud budete mít Paříž jako na dlani. Až budete výhledem dostatečně nasyceni, vydejte se ke katedrále Notre Dame. Vstup do proslulé katedrály je zdarma, ovšem čekejte davy turistů. Před katedrálou najdete značku, která označuje střed Francie. Pokračujte dále na vrchol Montmartre, kam se můžete dostat lanovkou nebo po schodech. Na Montmartre na vás čeká proslulá Bazilika Sacré-Cœur (vystoupat můžete na její zvonici). Pokud chcete jedinečný zážitek, navštivte toto místo ve večerních hodinách – na schodech se schází mladí Pařížané a vzniká zde jedinečná atmosféra. Od baziliky se pěšky můžete vydat ke kabaretu Moulin Rouge. Podívat se také musíte na hlavní tepnu Paříže na třídu Champs Élysées na jejímž konci se nachází slavný Vítězný oblouk. Krásu této třídy si užijete i v noci, kdy je nádherně osvícena. Navštívit můžete také známé náměstí Place De La Bastile (náměstí Bastily) a prohlédnout si čtvrť Le Marais, kde se nachází jedinečná kombinace moderních staveb luxusních obchodů a historických budov.

Louvre – vyhraďte si i několik hodin

Každý, kdo navštíví Paříž, by měl vidět Louvre – jedno z nejznámějších  muzeí světa. Prohlédnout si zdě můžete obrovské množství uměleckých děl z různých historických období. Před muzeum stojí skleněná Pyramida. Pokud nepůjdete do muzea, navštivte alespoň ji. Před muzeem se nachází další zajímavost – Malý Vítězný oblouk.

Paříž – extra moderní

Pokud toužíte vidět Paříž v moderním kabátu – směřujte vaše kroky do čtvrti La Défense. Na náměstí Defénse se nachází známá moderní stavba – Kostka. Náměstí a celá čtvrť nabízí pohled na moderní stavby a tak si budete připadat skoro jako v jiném světě.

Paříž gurmánská

Francouzi jsou označováni za gurmány a pokud navštívíte jednu z mnoha restaurací, můžete se o jejich umění přesvědčit. Pokud chcete na jídle ušetřit, zajděte do restaurace mimo centrum. Ochutnat jistě musíte i sýry a víno. Ty můžete koupit levněji na trzích.